Rezultate pentru eticheta "masa de paste"
Cum arată friptura de miel perfectă pentru masa de Paște? Un fermier din judeţul Tulcea ne dezvăluie secretele
Ne desparte mai puțin de o lună până când sărbătorim învierea domnului și, ca de obicei, românii încep de pe acum să își facă lista de cumpărături. Și, ca în fiecare an, carnea de miel este în fruntea listei. Dobrogea TV continua campania “Mielul de Paște” prin care vă arată de unde puteți cumpăra carne de miel, cât costă, de ce s-a scumpit și dacă iedul este o alternativă pentru masa pascală. Am mers la fermierii din Dobrogea să vedem cum se pregătește, traditional, friptura de miel dar și cea de ied și am discutat cu fermierii și crescătorii de oi din cea mai cunoscută zonă a regiunii.
Este forfotă mare în magazinele alimentare. Constănțenii fac ultimele pregătiri pentru masa de Paște. Deși lista nu este foarte lungă, pentru că majoritatea alimentelor au fost deja cumpărate, în centrele comerciale a fost aglomerat. Anul acesta însă, coșul va fi mai ușor. Și asta pentru că prețurile au explodat în ultima perioadă. Lucru care i-a făcut pe oameni să cumpere cantități mai mici. Însă, chiar și așa de pe masă nu va lipsi nimic, susțin constănțenii.
Cozonacul și pasca, vedete pe masa de Paște: patiseriile au venit în ajutorul constănțenilor care nu au avut timp să le facă acasă
De Paște, de pe mesele gospodinelor nu au cum să lipsească pasca și cozonacii. Doamnele care au avut timp, le-au pregătit acasă, însă cele care au avut un program mai încărcat au mers pe alternative. Iar patiseriile din oraș au fost prima opțiune. Au scos tăvi după tăvi din cuptoare, căci nici clienții nu au fost puțini, iar pofta de cozonaci calzi și pască a fost mare.
Constănțenii au început cumpărăturile pentru masa de Paște. Carnea de ied, mai căutată decât cea de miel: „Are un alt gust, e mai fragedă”
A fost din nou forfotă în piețele constănțene, dar și în marile magazine. Deși carnea de miel ar trebui să fie nelipsită de pe masa de Paște, unii constănțeni au ieșit la cumpărături în căutarea cărnii de ied. Gustul diferit, dar și prețul mai mic, susțin aceștia, sunt principalele motive pentru care aleg să renunțe la miel. Mai mult, în cazul unor probleme de colesterol, specialiștii recomandă ca alternativă acest tip de carne.
Masa de Paște, mai scumpă anul acesta. Și prețul ouălor a crescut: „Trebuie să mai reducem, avem întreținere de plătit, gaze, utilități care trebuie plătite”
Anul acesta vom plăti mai mult pentru masa de Paște. Cel puțin asta reflectă prețurile din magazine și piețe. Ouăle se numără printre alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masa gospodinelor. Însă, și acestea s-au scumpit. În marile magazine comparativ cu anul trecut prețul lor s-a dublat, dar chiar și așa sunt mai ieftine decât de la producători. Țăranii au mărit și ei tariful asta pentru că au fost nevoiți la rândul lor să scoată din buzunar mult mai mult pentru furaje și electricitate. Cei mai afectați rămân însă cumpărătorii, care se plâng de scumpirile din ultima perioadă.
Constănțenii vor plăti mai mult pentru masa de Paște. Cozonacii, dar și legumele sau verdețurile s-au scumpit: „Pentru pensia noastră este enorm”
Vom avea un Paște scump anul acesta. De la carnea de miel, la ouă și până la dulciurile tradiționale, toate vor costa mai mult. Că îi cumpărăm de la patiserie sau îi facem acasă, cozonacii s-au scumpit pentru că toate ingredientele folosite pentru prepararea lor au prețuri mai mari. Și prețurile la legume și verdețuri s-au majorat.
Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la alimentele consumate la masa de Paște: trebuie să avem grijă să nu facem excese
Că românul este gurmand din fire toată lumea o ştie, dar că mâncarea pe care o preferă este pe cât de gustoasă, pe atât de periculoasă, puţini conştientizează. De Paște, pe fiecare masă se vor găsi preparatele tradiționale precum ouăle roșii, sărmăluțele, drobul și friptura de miel. Medicii trag semnale de alarmă, pentru ca masa de sărbători să fie un motiv de bucurie, nu unul de mers la medic.
Doar câteva zile ne mai despart de Paşte. Măsurile impuse de starea de urgenţă fac ca pregătirile pentru sărbătorile pascale să aibă o cu totul altă desfășurare. Evident însă, mesele trebuie să fie bogate, în consecință în piețe a fost astăzi forfotă mare. Tarabele sunt pline de legume și fructe românești. Numai bune pentru ca gospodinele să gătească cele mai delicioase preparate. Cei care nu vor să iasă din casă pot apela la vânzătorii care și-au mutat activitatea în mediul online. Astfel veți putea comanda direct de pe internet produsele necesare dar și cadouri.